Posts

Showing posts from 2014

KRS national challenge Part 5

Image
19 October 2014

Malam kemuncak. Malam yang sayu. Malam yang semangat .Malam yang mana gelak ketawa tersimpan seribu makna. Semua perasaan bercampur baur sebati kalau buat ayam berempah kira sedapla kekeke 'aku lapar' .Malam dimana angin bertiup lembut menyentuh setiap hati-hati kami supaya sedar akan ukuwwah yang terbina walaupun dalam tempoh yang singkat. Makan bersama,pergi tandas bersama,kawat bersama,lari bersama. Ibaratnya kurang seorang ahli dalam sebuah nahkoda itu, nahkoda akan condong, barangkali terbalik tenggelam lemas di lautan. 'pft,hembus nafas kata Alhamdulillah'

Ya Allah,terima kasih atas RahmatMuterhadap hamba-hambamu yang kerdil,tanpa ukuwwah,kami lumpuh,kami lemah,
tempang sebelah,tak mampu berdiri tegak ,Terima Kasih ALLAH :)
Malam itu tak seperti yang dijangka,sangkaan dalam hatiku ada aktiviti yang macam nagis-nagis gitu tapi sangkaan aku jauhhh meleset sebab kena gotong royong kan esok dah nak balik. Yeah or no yeah? emm

Aku dan Syifa ditugaskan untuk…

Jodoh?

Image
“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan kami lebih dekat daripada urat lehernya (Al Qaaf:16)”

Just For Fun OK?











Take note : "Jodoh itu rahsia Allah" "maut juga rahsia Allah. Tak semua akan bernikah, tapi semua pasti akan mati. Pasti.


Tak semua "fitrah" tu betul. Contohnya, makan tu fitrah. Tapi, makan babi, haram hukumnya. Boleh tak kalau kita tegur orang yang makan babi, tiba-tiba, orang tu jawab:
"Apa salahnya makan babi? Makan tu fitrah!!!" Macam tu jugak cinta. Yes, cinta tu fitrah. Tapi, jangan ingat cinta tu pada crush je. Cinta Allah, cinta nabi, cinta mak ayah, cinta adik beradik, cinta ilmu, dan macam-macam lagi. Tapi, tak semua "cinta" tu Allah redha. Kita tak boleh cinta dunia, cinta maksiat, cinta sebelum nikah bagai, dan sebagainya. Jangan guna alasan "cinta tu fitrah" untuk membenarkan dosa couple or couple islamik kononnya. Ingatlah kata-kata ibn qayyim: "Hati…

KRS National Challenge Part 4

Image
Hai,Assalamualaikum, walaupun dah lama berlaluuuuu 'u banyak tu maksudnya dah lama la' aku still nak update sebab aku ni bukan seorang yang boleh ingat kenangan dulu-dulu,senang kata ingatan terpadam 'ada pulak'.Walaupun aku sedar yang aku akan menduduki sijil pelajaran Malaysia tapi still melagut twitter,baca blog,fb and so on. Aishh tak dak rupa nak ambil exam langsung.

Sebelum aku membebel lebih panjang 'aku ada bakat dalam membebel'.

p/s :aku jeles dengan Anis Tasnim ( p Korea) ,Kak Putri ( p umrah ) and tidak dilupakan kak Sally yang berada di Korea sekarang.Ahh

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

19 October 2014

Boleh pulak aku pergi Kem tu tanpa membawa duit, ni kes tak baca jadual. Ada lawatan dalam jadual tu dan aku tak bawak duit!(aku bayangkan kem ni kem yang mencabar macam panjat gunung everest gitu ,tak sangka ada lawatan pftt) Aku try check beg  kot-kot terselit Rm 50 ka,( poket doreamon…

....balasan

Image
Allah berfirman:“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allahlah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang2 yang mahu menerima petunjuk.” (QS Al Qashash: 56)


Rasulullah SAW,diperlihatkan pada suatu kaum yang menghempaskan kepala mereka pada batu. Setiap kali hempasan itu menyebabkan kepala pecah, kemudian ia kembali kepada keadaan semula dan mereka tidak terus berhenti melakukannya.Lalu Rasullulah betanya :

'Siapa ini Jibril?'

Jibril menjawab : "Mereka ini orang yang berat kepalanya untuk menuanikan solat fardhu"

-Hadis riwayat Tabrani-

Saad bin Abi Waqas bertanya kepada Rasulullah SAW mengenai orang yang melalikan soalt,maka jawab Baginda :

'Iaitu yang mengakhiri waktu soalat dari waktu asalnya hingga waktu solat yang lain.Mereka menyia-niyakannya dan melewatkan waktu solat,maka mereka diancam neraka Wail'




Note: Manusia mudah lupa,tariklah aku,tegurlah aku jika lihat ak…

Gear ke hapo?

Image
Hai, Assalamualaikum 'kadang-kadang Salam pun boleh tertypo,so kena type bersungguh-sungguh sikit'

Malam yang tak berapa malam sebab nak pukul 1pagi sudah. Alhamdulillah, aku diberikan hidayah untuk membuat homework.' tepukan gemuruh untuk saya' ok hambar.Orang lain dan masuk gear 6,aku baru nak masuk gear.Anak cucu tumpang lalu.....

Aku pernah cakap dekat bawah pokok dekat sekolah waktu malam.Then,muka kawan aku




Akhir kata,saya ingin mengucapkan
Selamat Bercuti-cuti Malaysia dan Salam 3-1 wahai Singapura.Hahaha 
note : aku tengah usaha tak nak tengok bola emm tu azam aku tahun ni dan aku harap berkekalan la untuk tahun mendatang ni tapi...hahaha In Shaa Allah doakan yg terbaik. bola oh bola #HarimauMalaya 

KRS National Challenge Part 3

Image
18 October 2014

Malam yang indah,gelap gelita,hanya beberapa butir bintang yang menemani kami pada malam itu. Selepas siap membasahkan diri buat kali yang pertama,kami terus masuk dalam khemah .Selesai Al-Mulk .Pasang niat nak tidur,esok kena bangun awal. Hakikatnya kami bersembang. pot pet pot pot,ada saja hal yang ingin dibincangkan.Well perempuan 'flip tudung' Dan bila waktu telah memanggil, pegawai pun mai jerit-jerit ala-ala jual ikan dekat pasar 'hambar disitu'. So, kami pun belakon la buat muka manyau 'lol' .Sebaik melangkah keluar dari khemah, asal sunyi ja ni?  nampak sorang dua ja so aku pun berlari ke arah khemah Anis ,nak pastikan dia dah packing baju persalinan untuk esok.

Me : Anis..bangun,dah pukul 2..bangun..bangun 'sambil ketuk pintu khemah'

tiba-tiba

Kami bukan Anis :)

Ya Allah, nak nyorok muka dekat mana weh,kot la aku kura kura .Boleh bawak masuk muka dalam cengkerang.

Me : Kami minta maaf. 'lari pergi khemah sebelah, aku ingat khemah …

KRS National Challenge Part 2

Image
17 October 2014

Assalammualaikum,

Seperti yang telah dijanji ' aku ada janji ka? ',beta nak sambung untuk part 2 baik punya!JADI YANG BELUM BACA PART 1 BETA PERINTAHKAN BACA SEKARANG ! 'kalau tak,beta murka!'' korang taknak kan tengok beta murka,menjelma menjadi princess  dalam mimpi kalian semua.ERK' hahaha*gelak mak tiri cenderella*  Alhamdullilah,masih dikurniakan akal yang kuat,masih mampu menyimpan memori untuk aku baling semula 'throwback'.Aku kena kaji semula laa asal usul perkataan throwback ni,asal gambar nak baling-baling eh? bukan imbas semula? browse back? ok abaitkan -,-"

Selepas solat Zohor, muslimin *kata ganti bahasa arab untuk lelaki* solat Jummat la kan. Kita orang berkumpul dekat dewan Irshad yang tersergam indah dah dah dah *sound effect* check baray,tali apa tu yg warna merah tu pastu first aid dan bulu yg dekat baray yang sir hanya bagi 2 konsi 20 orang.Faham tak? carik-carik kan bulu tu pastu potong 2, tu kot apa yang dimaksu…

KRS National Challenge Part 1

Image
Assalamualaikum tuan, Saya Kadet melaporkan bahawa jumlah tenaga pada hari ini ialah kosong point kosong kosong kosong, dan kalau aku mampu, pasti jimat selalu oooo..KALAU AKU KAYAAA.

"Apa kau merapu ni! pamping sejuta kali! turun sekarang! " Aku pun melabuhkan badan ke atas tar yang penuh batu lalu merebahkan badan naik turun sejuta kali . *mohon percaya*

Lalu datang konco-konco ku yang busuk sebab tak dan mandi lalu didenda menyanyi? what the?

Mereka pun bernyanyi dengan penuh semangat umpama Giant yang menyanyi lagu rock sehingga menyebabkan rakan-rakannya terharu T_T

Perasaan orang sekeliling yang mendengarnya tapi tak berani diluah
----------------------------------------------------------------------------------

Asal mulut aku ashik menyanyi je nak update blog, padahal hati dan perasaan aku meronta-ronta suruh aku ngadap tv sambil peluk bantal dan tidur. pehh nikmat beb. Depan mata,penuh dengan homework dan task-task yang aku perlu siapkan,usung ke hulu ke hilir tapi tah …

Habis exam

Assalamualaikum,

 Hai, saya sedang mengakhiri hari-hari saya sebagai pelajar tingkatan 4 yang sudah tamat Peperiksaan Akhir Tahun.Masing-masing ada agenda tersendiri.Agenda yang paling koment sekali kawin? hah kawin? eh tak de maknek nyeee *Maafkan saya, ulang suara : Agenda yang paling koment sekali ialah study untuk tingkatan 5 pfttt


Habis amali bio

Pelajar contoh : *Pegang buku bio* Aku kena lebih memahami tajuk ni,kalau boleh berguru 10 hari 10 malam lagi afdhal.


Pelajar pintar : *Pegang nota* paham sikit-sikit je. SOALAN : How the process of respiration in the human Answer : Respiration happen bla bla bal bla bla bla bla bla bla
After exam---- Pelajar pintar : soalan 4 markah aku bagi 4 ja,malas lah bagi lebih,jawab pun ikut kepala ja.
                       Result : Kebabababababababaommmm A++++++++
                       Balik rumah main game -______________-


Pelajar yang IT : Aku tengok utube je study, buku rujukan ni tak payah,semak je. Dunia dah maju, download je dekat internet.Ni …

10 Days Challenge #DayFive

Image
Assalmualaikum, ok i'm slowly dying right here sebab dah masuk 5 hari  berkurung dalam rumah.Dengan homework yang setinggi almari kebinet rumah Isma. *Tinggi ok* .Selalu ajak Puan Ibu pergi shopping tapi hampa T_T ngadap tv jeloh.


Makanan .Semua suka makanan,Bila sebut makanan ahhh air liur meleleh *padahal baru lepas makan*.Kurus, semua nak kurus.Isma pun nak kurus *nak kurus macam lidi ka hapa?* .Teruskan dengan tajuk hari ini FOOOOOOOD ^_^

1.Ayam

Ayam! Isma memang hantu ayam! bukan sebarang ayam, ayam kampung,ayam bandar, tapi tak suka ayam gergasi sebab aku takut dengan dia. Dia gemok pastu suka kejar aku! Benci dia ok bye.Ayam dekat dm (dewan makan) dekat kantin (kantin) wahhh sedap. Kalau pergi nasi kandaq,ayam goreng wajib la bro.Pokoknyaa ayam semua sedaplah.pftt

2 : Tomyam


Semua pernah rasa kot tomyam so tak payah perkenalkan lagi. Bagus betul sapa yang pertama cipta resepi tomyam ni.Puan Ibu pun suka buat tomyam sedap wohh xD


3 : lupa la nama apa :3



Isma taktau nak panggil …

10 Days Challenge #DayFour

Image
Assalamualaikum, hari yang keempat,jari makin longlai untuk menaip ahhhh.FIGHTING ISMA!!

1 : Clarice Beans,Don't Look Now



Buku ni kredit to Starlight sekolah,dah pinjam berbulan-bulan.This book just for my oral and why i choose this book beacause the front page cantikkk! hahaha *ketuk kepala dengan kuali* i'm not a person that love to read book especially english books -,-" Synopsis for this book : Clarice Bean is a girl that has many worries and her grandmother send a very handy book about Ruby Redfort Survival Handbook.The book really helps her to solved her problem'

2 : Wadah Cinta Solehah


Buku Wadah Cinta Solehah, Isma beli tahun ni dalam bulan 3. First time tengok, cantik berbungkus,memang isi tak boleh nak baca la kan :3 sebab berbungkus.Tanpa rasa was-was "Puan Ibu,nak beli buku ni" Puan Ibu angguk je sambil membelek buku resepi. "Puan Ibu beli buku resepi tapi Isma yang semangat masak :3 " Buku ni motivasi untuk remaja *huwaa aku dah remaj…

10 Days Challenge #DayThree

Image
Assalamualaikum. Hari ni tugasannya ialah lagu! Wahh bestnya! saya suka! saya suka! Bila dah suka ni,faham-faham ja lah.Nak tapis dengan buat saringan .Masya Allah payah sangat! First ingat nak buat lagu Melayu,Inggeris dengan Korea.Tapi lagu Melayu,yang aku suka jiwang ja banyak -,-" *berterus-terang*

---------------------------------------------------------------------------------------------

#LaguPertama



Demi Lovato,Joe Jones You’re My Favourite Song
Lagu ni soundtrack untuk Camp Rock.Aku dengar time darjah 6 maybe. Lagu dia stail mendayu macam mana taktau. Arrangement rentak dengan best dan sesuai!
 Lagu karaoke favourite dalam bilik air hahaha .Aku lah lelaki, aku lah perempuan lol.
Words don't come easy without a melodyI'm always thinking In terms of do-re-miI should be hiking, swimming laughing with youInstead I'm all out of tune
But what you don't knowYou lift me off the groundYou're inspiration, you helped me find myselfJust like a baseline a half-timeYou hol…